De visionair
Achterflap
Als Roemer mee mag doen met een roboticaproject op school, krijgt hij het plan om een digitale bril te ontwerpen waarmee hij de emoties van anderen kan lezen. Zijn eigen vermogen om de expressie van mensen te duiden is beperkt, hij leeft vooral in zijn hoofd en fantasiewereld. Hij gelooft in de onbegrensde mogelijkheden van technologie, en denkt dat we alles moeten kunnen meten en weten. Als hij verliefd wordt, dreigen zijn opvattingen over de meetbare mens hun bestaansrecht te verliezen. Jaren later, terwijl Roemer een belangrijke bijdrage levert aan een door technologie beheerste wereld, bloeit zijn verliefdheid weer op. Kan de mens wel grip krijgen op zichzelf en de ander?
In De visionair onderzoekt Anja Sicking de ethische dilemma's die voortkomen uit onze steeds grotere afhankelijkheid van kunstmatige intelligentie. In een sensitieve stijl, met mededogen voor haar personages, weet ze de lezer mee te voeren in een wereld waarin techreuzen de macht grijpen.
Ferrari's in de hemel
Achterflap
Vijf gezinsleden, vijf individuen, op zoek naar elkaar, naar liefde en intimiteit. Moeder Dores verlangt nog altijd naar haar verongelukte piloot die haar zicht bood op een ander, mondainer bestaan. Haar man Emile kan haar dat ondanks al zijn goede bedoelingen niet geven. Lizzy krijgt een geheime liefde: een opwindende actrice in New York, terwijl Daphne telkens valt voor de verkeerde mannen. En Ravi is de dichter van de familie, die via een aantal schijnbaar onbenullige tegenslagen volkomen aan de grond raakt. Haarscherp en met veel empathie legt Anja Sicking hun angsten en verlangens bloot, en weeft ze hun afzonderlijke verhalen tot een ontroerend en geestig portret van een - in al haar gewoonheid - uitzonderlijke familie.
Lees hier de recensie van Saskia Pieterse in NRC
En op Tzum van Guus Bauwer
De stomme zonde
Achterflap:
Amsterdam, achttiende eeuw. Anna, een jonge vrouw van goede komaf, is na een brand wees geworden. Behalve het familiekapitaal zijn ook haar toekomstverwachtingen in rook opgegaan. Ze wordt gedwongen als dienstbode te gaan werken; eerst bij haar oudtante, daarna bij de muziekuitgever De Malapert. Anna wijdt zich ondanks de tegenslag vol overgave aan haar nieuwe taken in de hoop dat het iemand zal opvallen dat zij niet zomaar een gewone dienstbode is. Ze raakt gefascineerd door De Malapert en ontwikkelt zelfs een ongepaste verliefdheid voor hem. Gaandeweg raakt Anna verstrikt in haar gevoelens. Ze ziet De Malapert vaak, en over het deel van zijn leven dat zij niet kent fantaseert ze vrijelijk. De Malapert leeft ogenschijnlijk uitsluitend voor de muziek - tot Anna ontdekt dat hij er wel degelijk een verborgen leven op na houdt.
Lees hier de recensie van Pieter Steinz in NRC
Mark Cloosterman in De Standaard
Arjan Peters in de Volkskrant
Het Keuriskwartet
Achterflap
Vier getalenteerde conservatoriumstudenten vormen samen Het Keuriskwartet. Al aan het begin van het boek blijkt dat zij schuldig zijn aan een misdaad, maar voor de lezer blijft tot vlak voor het einde onduidelijk wat er precies is gebeurd. De studenten, drie jongens en een meisje, hebben tegengestelde karakters. Zij worden niet gebonden door vriendschap - de afwezigheid ervan is zelfs opzienbarend - maar door hun ambities en het noodlot dat ze door diezelfde ambities over zichzelf hebben afgeroepen. Tegelijk is er wel sprake van onderlinge verhouding steeds onder spanning. Anja Sicking heeft een dwingende, meeslepende manier van vertellen. Zij schrijft met vaart, maar haar proza is uiterst sober. Zij stelt grote thema's aan de orde: jaloezie, loyaliteit, vriendschap en ambitie.
Lees hier de recensie van Walter Kraut in Trouw
Luister een fragment, Opium, Klassieke Bibliotheek, AVROTROS