anjasicking.nl

Publicaties

Ferrari's in de hemel

Ferrari's in de hemel is verschenen, bij Lebowski Publishers.

 

 

 

 

 

 

De tien wetten der verleiding

1977. Den Haag. Het Bartimeüs College is een goed aangeschreven middelbare school, zoals er zoveel zijn in Nederland. De leerlingen krijgen er voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, doen tegen hun zin mee met gymnastiek, hebben hun eerste seksuele ervaringen en bedreigen elkaar met messen op het schoolplein. Tussen de Disco's, de Nederpoppers, de Pukkels, de Houthakkershemden en nog weer andere groepen woedt een hevige strijd.

Merel Zilver maakt deel uit van een groep scholieren die samen een band willen oprichten. De vriendengroep wordt sterk beïnvloed door Easy Cure. Merel zal samen met twee vriendinnen de backing vocals voor haar rekening nemen. Zij oefent iedere dag haar stem, net zoals het dansen; eerst thuis op haar kamer, later samen met de anderen in de zaal van een gekraakt ziekenhuis. Er is zelfs sprake van een solonummer voor haar. Maar dan duikt er iemand uit haar verleden op, die zij liever niet meer wil kennen.

Merel raakt zonder dat zij dat wil betrokken bij een dwingend groepsproces en verliest langzaam haar grip op de gebeurtenissen.

 

De tien wetten der verleiding gaat over het verlangen bij iets of iemand te horen. Terwijl Merel en haar vrienden samen in de duinen experimenteren met seks, worden hun ouders uit elkaar gedreven door hun geloof in de idealen van hun tijd: zelfontplooiing, seksuele vrijheid, tweede feministische golf en niet te vergeten Bhagwan.

 

Dagblad de Limburger: 'Razend knap ingedeelde roman. Sicking laat het verhaal zien door de ogen van Merel , een meeloopster die vanuit een knagend geweten omhoog zit met haar Judas-rol, en zet zo de lezer voor een spiegel van zinnige vragen. Ideaal boek voor wie meent anderen buiten te moeten zetten.'

Koen Eykhout 

  

bestellen

 

Het Keuriskwartet

Vier getalenteerde conservatoriumstudenten vormen samen het Keuriskwartet. Al aan het begin van het boek blijkt dat zij schuldig zijn aan een misdaad, maar voor de lezer blijft tot vlak voor het einde onduidelijk wat er precies is gebeurd. De studenten, drie jongens en een meisje, hebben tegengestelde karakters. Zij worden niet gebonden door vriendschap - de afwezigheid ervan is zelfs opzienbarend - maar door hun ambities en het noodlot dat ze door diezelfde ambities over zichzelf hebben afgeroepen. Tegelijk is er wel sprake van onderlinge seksuele aantrekkingskracht en staat hun verhouding steeds onder spanning. Anja Sicking heeft een dwingende, meeslepende manier van vertellen. Zij schrijft met vaart, maar haar proza is uiterst sober. Zij stelt grote thema's aan de orde: jaloezie, loyaliteit, vriendschap en ambitie.

Het Keuriskwartet werd in 2001 bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Het boek werd genomineerd voor de Debutantenprijs, de Schaduwprijs en stond op de longlist van de AKO-literatuurprijs.

 

Het Keuriskwartet is als pocket verkrijgbaar in de Pandora-reeks. bestellen

 

Bij debutanten en muzikanten draait alles om de uitvoering

Lees hier de recensie van Walter Kraut in Trouw

De stomme zonde

Amsterdam, achttiende eeuw. Anna, een jonge vrouw van goede komaf, is na een brand wees geworden. Behalve het familiekapitaal zijn ook haar toekomstverwachtingen in rook opgegaan. Ze wordt gedwongen als dienstbode te gaan werken; eerst bij haar oudtante, daarna bij de muziekuitgever De Malapert. Anna wijdt zich ondanks de tegenslag vol overgave aan haar nieuwe taken in de hoop dat het iemand zal opvallen dat zij niet zomaar een gewone dienstbode is. Ze raakt gefascineerd door De Malapert en ontwikkelt zelfs een ongepaste verliefdheid voor hem. Gaandeweg raakt Anna verstrikt in haar gevoelens. Ze ziet De Malapert vaak, en over het deel van zijn leven dat zij niet kent fantaseert ze vrijelijk. De Malapert leeft ogenschijnlijk uitsluitend voor de muziek - tot Anna ontdekt dat hij er wel degelijk een verborgen leven op na houdt.

De stomme zonde werd genomineerd voor de Dif/BNG Aanmoedigingsprijs 2005 en de longlist van de International IMPAC Dublin Literary Award 2008. Het boek werd vertaald in het Duits, Engels en Turks.

 

 

Stil verlangen naar Monsieur

Een recencie van Arjan Peters in de Volkskrant.